
Bebeğim ek gıdaya geçiş için hazır mı?
Ek gıdalara geçmek için acele etmemek gerekir. Çünkü bebeklerin sindirim sistemi henüz tam gelişmediğinden besin alerjisi riskini göz önünde bulundurulmalı. Çoğu bebek doğumdan yaklaşık 6 ay sonra ek gıdalara geçiş için hazır hale gelir. Bu süreden önce genellikle yiyecekleri dilleriyle iterek ağızlarından çıkarırlar ve bu davranış henüz ek gıda için hazır olmadıklarının göstergesidir. Bu aşamada yiyecekleri ağzın ön kısmından arkaya taşımak için yeterli kas koordinasyonuna sahip değildirler. Aynı zamanda bebeğin katı yiyecekler için hazır olduğuna dair başka işaretler de vardır. Bebeğinizin katı beslenmeye hazır olduğunun göstergeleri vardır. Bu göstergeler nelerdir;
- Baş kontrolünün iyi olması, yani bebeğin başını sabit, dik konumda tutabilmesi,
- Yiyecekleri yutarken sıkıntı yaşamaması için mama sandalyesi veya beslenme koltuğunda destekle, dik bir şekilde oturabilmesi,
- Yiyecekleri dil ile itme refleksinin ortadan kalkmış olması,
- Parmakları ile nesneleri kavraması ve ağzına götürmeye başlaması,
- Diğer insanların yedikleriyle ilgilenmesi, yemeye çalışması veya ona yiyecek gösterdiğinizde ağzını açması,
Bebeğiniz bunları yapabiliyorsa ve yiyecekleri yutabiliyorsa, ek gıdalara hazırdır.
Ek gıdaya geçiş nasıl olmalı?
- BU süreçte bebeğe anne sütü veya formül mama verilmeye devam edilmelidir.
- Geçiş yavaş ve yumuşak bir şekilde yapılmalıdır.
Bebeklerde ek gıdaya geçiş sırasında dikkat edilmesi gerekenler bazı noktalar;
- Şeker veya tuz içermeyen yiyecekler sunulmalı ve her yeni yiyecek arasında üç gün beklenmelidir. Bu şekilde, bebeğin bir besine karşı alerjik reaksiyon gösterip göstermediği anlaşılabilir.
- Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir.
- Mevsiminde olan doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir.
- Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, patates, kabak ..vs elma, armut, muz gibi mevsimine özgü sebze ve meyvelerin önce püreleri verilir.
- İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kahvaltı yoğurt ve tahıllı gıdalar ayına ve gelişimine uygun şekilde eklenmelidir. Ve bebeğin kendi yemesine de fırsat verilerek devamı sağlanmalıdır.
- Küçük bebeklerde bağışıklık sistemi henüz tam olgunlaşmadığı için enfeksiyonlara yakalanma riskleri fazladır. Bu yüzden besinler hijyenik bir şekilde hazırlanmalıdır.
- Bebekler sıklıkla ilk defa verilen yiyecekleri reddederler; çünkü lezzet ve doku yenidir. Bu durumda yiyeceği yemesi için zorlanmamalı bir süre sonra tekrar tekrar denenmelidir.
- Besinler denenirken bebeğin aç olmasına dikkat edilmelidir.
- Bebeklerin diş etleri oldukça hassastır. Bu sebeple diş etlerine zarar vermemek için yumuşak uçlu plastik bir kaşık kullanılabilir.
- Ek gıda denemelerine bebeğinizin çok yorgun veya huzursuz olmadığı zamanlarda başlamak daha uygun olacaktır.
- Bebeğiniz ilk başta çok fazla yiyemeyebilir. Ilk başta amaç tattırmak olmalı sonra zamanla doyurucu olması için miktarı kademeli olarak artırılabilir. bu deneyime alışması için zamana ihtiyaç duyar.
Her çocuk kendine özgüdür o nedenle başlangıç aşamasında her çocuğun davranışına göre ek gıdaya geçiş yapmayı önemsemekteyim.