
Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar
AŞI İLE ÖNLENEBİLİR HASTALIKLAR NELERDİR?
Bebeğinizin aşılarını Sağlık Bakanlığının aşı takvimine uygun şekilde yaptırdığınızda birçok ölümcül hastalığı önleyebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü’nünde önerdiği gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi hem maliyetinin en uygun olması ve toplumu koruması nedeniyle uygulanması çok önemlidir. Aşı takvimindeki zaman aralıklarına uymak önemlidir. Hangi hastalıklardan koruduğuna ve ne zaman yapıldığına göz atalım.
Hepatit B; virüsünün neden olduğu özellikle karaciğeri etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Hepatit B virüsü kan, cinsel yol ve vücut sıvılarının (tükürük, salya) yakın teması ile bulaşıyor. Hepatit B, doğum esnasında anneden bebeğe geçebiliyor. Hepatit B hastalığı erişkin yaşlarda çocuklara oranla daha sık ortaya çıkar. Yetişkinlerin yaklaşık %50’sinde hastalık etkeni olan virüsle temas ettikten 45-160 gün (ortalama, 120 gün) sonra belirtiler görülebilir.
Hepatit B aşısı, bebeklerde ilk dozu doğumda ilk 72 saat içinde, tercihen 24 saat içinde uygulanmalıdır. 1. ayın sonunda 2. doz ve 6. ayın sonunda da 3. dozu uygulanır. 3 doz hepatit B aşısından sonra yetişkinlerin %90’dan fazlasında, bebek-çocukların ve 19 yaşa kadar olan kişilerin %95’inde koruyuculuk sağlanır.
Verem (Tüberküloz); Mycobacterium tuberculosis bakterisinin yol açtığı sıklıkla solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Tedavisi mümkündür. Ülkemizde tedavisi, ilaçları, takibi ücretsizdir.
BCG aşısı, aşı takvimine göre 2. ayın sonunda uygulanmaktadır.
Difteri; Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi sonuçlara, ölümlere yol açabilen bir hastalıktır.
Bebeklerde “Beşli Karma Aşı” ile 2. ayda, 4. ayda, 6. ayda ve 18. ayda uygulanır. Aynı zamanda 2020 aşı takvimindeki yeni düzenleme ile 1 temmuz 2016 tarihinden sonra doğanlarda 48.ayında, öncesinde doğanlara ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmakta. Tamamlanan 4 doz difteri aşısı ile %95’ten fazla koruyuculuk sağlanır.
Boğmaca; özellikle 1 yaş altı çocuklarımızı daha ağır etkileyen, çocukluk çağında akut başlayan, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. En tipik bulgusu aralıksız boğulurcasına olan öksürük nöbetleridir.
Boğmaca, “Beşli Karma Aşı” ile 2. ayda, 4. ayda ve 6. ayda uygulanır. Ayrıca 18. ayda uygulanan bir tekrar dozu vardır. Aynı zamanda 2020 aşı takvimindeki yeni düzenleme ile 1 temmuz 2016 tarihinden sonra doğanlarda 48. ayında, öncesinde doğanlara ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmakta Toplamda 4 doz uygulanır.
Tetanoz; Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur.
Tetanoz aşısı Beşli Karma Aşı” ile 2. ayda, 4. ayda ve 6. ayda uygulanır. Ayrıca 18. ayda uygulanan bir tekrar dozu vardır. Aynı zamanda 2020 aşı takvimindeki yeni düzenleme ile 13 yaşta uygulanmaktadır.
Çocuk Felci; özellikle 15 yaşından küçüklerde görülmekte alt bacaklarda ve daha az kollarda felce neden olan su ve besinlerle bulaşan bir hastalıktır.
İnaktif Çocuk Felci aşısı (İPA), 2. ayını, 4. ayını, 6. ayını ve 18. ayını tamamlayan bebeklere toplam 4 defa olmak üzere “Beşli Karma Aşı” içerisinde uygulanmaktadır.
Oral Çocuk Felci aşısı (OPA) Canlı aşısı ise 6. ay ve 18. ayda uygulanır.
Kızamık; hastalığı çocukluk yaş grubunun hastalığıdır özellikle ama her yaşta görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır.
Kızamık aşısı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) şeklinde, 12. ayda ve Aynı zamanda 2020 aşı takvimindeki yeni düzenleme ile 1 temmuz 2016 tarihinden sonra doğanlarda 48. ayında, öncesinde doğanlara ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmakta.
Kızamıkçık; kızamıkçık virüsünün neden olduğu çocuklarda sıklıkla hafif geçirilen bir enfeksiyondur. Kızamıkçık hastalığında döküntü, hafif ateş, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişme ve burun akıntısı görülebilir.
Kızamıkçık aşısı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) şeklinde, 12. ayda ve Aynı zamanda 2020 aşı takvimindeki yeni düzenleme ile 1 temmuz 2016 tarihinden sonra doğanlarda 48. ayında, öncesinde doğanlara ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmakta.
Kabakulak; kabakulak virüsünün neden olduğu, hafif ateş, tükürük bezlerinde ve lenf bezlerinde şişme, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk ve iştahsızlık belirtileri görülen bulaşıcı bir hastalıktır.
Kabakulak aşısı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) şeklinde, 12. ayda ve Aynı zamanda 2020 aşı takvimindeki yeni düzenleme ile 1 temmuz 2016 tarihinden sonra doğanlarda 48. ayında, öncesinde doğanlara ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmakta.
Pnömokokal Hastalıklar; Pnömokok hastalıkları, pnömokok isimli bakterinin neden olduğu ciddi ve ölümcül olabilen hastalıklardır. Pnömokok bakterisi, hafif olarak değerlendirilebilecek hastalıklardan, ciddi, ölümcül olabilen pnömoni ve menenjite kadar çok çeşitli hastalıklara, yaşam boyu sakatlığa da neden olabilir.
Konjuge pnömokok aşısı, pnömokok bakterilerin 13 tipine karşı etkilidir ve 2. ay, 4. ay ve 12. ayda olmak üzere 3 doz uygulanır.
Su Çiçeği
Su çiçeği en sık 5-10 yaşlarında, kış sonu ve ilkbahar aylarında görülür. Bulaşma yolu insandan insana, damlacık ve havayolu iledir.
Su çiçeği aşısı 12. ayında uygulanmaktadır.
Hepatit A
Hepatit A virüsü ile bulaşır. Hastalık etkeni içeren su ve gıda tüketiminden kaynaklanır. Erişkin yaş grubunda daha ağır seyreder.
Hepatit A aşısı 18. ay ve 24. ayında uygulanır.

Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi